КОМПОЗИТОРЪТ И МУЗИКАНТЪТ АЛЕКСАНДЪР БАХАРОВ: БЪЛГАРИЯ Е НЕ КОМУНИСТИЧЕСКА, А МАФИОТСКА ДЪРЖАВА

Интервю на Маргарит Жеков

За ценителите Александър Бахаров, виртуозен басист и блестящ композитор, аранжор и тон-режисьор, не се нуждае от представяне. За останалите се налага да споменем, че Александър Бахаров е роден през февруари 1953 г. в София. Завършва Националното музикално училище през 1972 г. и Националната музикална академия през 1978 г. в София.  През 1983 г. песента му “Пак ще се прегърнем”, изпълнена заедно с ФСБ, спечели конкурса “Мелодия на годината”. От 1983 г. живее и работи в Мюнхен, Германия.  През 1984 – 88 г. е музикант и тон-режисьор в 3 студия в Мюнхен. През 1988 – 95 г. работи в Радио «Свободна Европа» като продуцент-модератор, а от 1999 г. до сега е щатен тон-режисьор в баварската телевизия.

 –Тази година навършвате 60 години, от които половината са прекарани в Германия. Писал ли сте авторска музика в Германия и в кои албуми сте участвал като студиен музикант в Мюнхен след 1983 година?

Да, наистина през ноември тази година се появява едно интересно равенство в живота ми: по 30 години в България и Германия. Тази ситуация води до правене на равносметки, теглене на черти и пр.

Авторска музика съм писал (и все още пиша), но не толкова за плочи и компактни дискове, а за ТВ предавания, за документални филми, през 89-90г. написах музиката за една ТВ серия – копие на рисуваните миниатюри с Климент Денчев. Беше много интересно!  Правих и много аранжименти.  За съжаление в последно време актуалната ми работа като тонрежисьор гълта цялото ми време и музиката остана малко на заден план, поради което имам малко гузна съвест.

Не е ли 2013 година най-подходяща за издаване на авторската Ви музика, писана в Германия, в компакт-диск?

Повечето от нещата, които написах в Германия, са свързани с картина (видео), така че, възпроизведени само като аудио, не биха звучали убедително. Това е програмна музика.

Не виждам също смисъл да се издава DVD, защото темите не пасват изобщо една с друга.

  – Обикновено за юбилеи футболистите правят бенефисни мачове с гостуващи звезди, а композиторите – юбилейни авторски албуми с гост-музиканти. Вие бихте ли осъществил такъв проект (за радост на многобройните Ви почитатели) и кои свои авторски песни цените най-много?

Първо ще отговоря на въпроса за авторските песни:

Като всеки родител обичам еднакво всичките си деца. Същото е и с песните – може би някои не са завършени както съм си ги представял в началото, но от момента, в който те са реализирани и представени на публиката, са равностойни продукти от моето творчество.

Относно юбилея мисля, че още не съм пред сбогуване, за да организирам прощален «бенефисен мач», а пък предполагам също, че любимите ми инструменталисти Steve Morse, Manu Katche, Branford Marsalis, Patrick Moraz и Gino Vannelli в момента са на турнета и ще се извинят, че в момента не могат да участват в «мача»!

  – Единият от синовете Ви е забележителен барабанист в своя рок-група в Берлин. Означава ли това, че прочутата Ви бас-китара “Алембик” остава наследство и призвание за втория Ви син?

Да говорим за наследство е още много рано. Докато все още мога да мърдам пръстите си, «Алембик»-ът и другата ми Fretless бас китара са си все още мои! След това ще видим. Малкият (Андреас) свири китара и още няма идея да сменя инструмента.

Апропо: Големият ми син Петър наскоро пристана на дългогодишната си приятелка Юлия (берлинчанка) и скоро ще ставам дядо!

Петър стана и автор (писател)! Първата му книга «Истината за Берлин» излиза през април!

http://www.fischerverlage.de/buch/die_wahrheit_ueber_berlin/9783596195947

  – Ако сега трябва да излезете на сцената, за да свирите като басист своята авторска музика, кои музиканти от България, Европа и света бихте поканил да Ви акомпанират?

От Европа и света отговорих по-горе, а от България: Симеон Щерев, Теодоси Спасов, Емил Ханджиев, Константин Цеков и Иван Лечев. На барабаните, разбира се, Петър Бахаров!

  В електронната страница на ФСБ справката за Вас е озаглавена с Ваше изказване: Аз не напуснах ФСБ, аз напуснах България. Означава ли Вашето незавръщане в ФСБ след 1989 година, че България е все още комунистическа държава?

Справката в сайта на ФСБ не е синхронизирана с мен – не знам от къде е взет този «цитат», но ако идва от мен, то той не е изцяло верен. Вярно е, че напуснах Б-я, и то по убеждение, но ФСБ ме принуди да ги напусна няколко месеца преди това! Създадоха повод и го използваха веднага, но по този начин, без да предполагат, улесниха решението ми да емигрирам. Тази тема е много щекотлива и не би могла да бъде изчерпана в едно интервю.

Колкото до конкретния въпрос за България: не бих казал комунистическа (България и преди 10.11.89 г. не беше комунистическа – комунизмът е една много хубава идея по същество и е в много насоки близка до християнството),  а мафиотска! А как ще наречеш мафията, която управлява, е второстепенно.

 

 

  В Интернет официално две песни от периода Ви с ФСБ (“Март” и “Пак ще се прегърнем”) са отбелязани като изцяло Ваши авторски композиции. Има ли и други изцяло Ваши песни в албумите на ФСБ и, ако да, кои са те?

През 1976 г. след реализирането на албума „Non Stop“, който съдържа само cover-и, преди да запишем ФСБ 2, тримата основатели на ФСБ се споразумяхме всичко, което публикуваме като ФСБ, да се пише като съавторство на тримата (горе-долу като Lennon-McCartney), без значение кой какво или колко е написал. Намирам този период за много креативен, защото пишехме наистина заедно или комбинирахме вече готови елементи. Така бяха издадени ФСБ 2 и Кълбото. След първото ни турне в Норвегия през 1980 година се получиха и първите разногласия, някои мислеха,че допринасят повече за успеха на групата, и се реши авторството на песните от «78 Оборота» нататък да се персонифицира.

Песента «Март» е първата ми официална композиция (1971) и беше единствената готова авторска песен с текст при дебюта на ФСБ през 1976, а «Пак ще се прегърнем» последната, която написах за ФСБ.

Но, искрено казано, бих се радвал, ако не бъда идентифициран винаги само с ФСБ.

Това беше един много креативен период от музикалния ми живот, но вече са отминали 30 години!

Кои са тогава Вашите песни в албума «След 10 години», освен «Пак ще се прегърнем» (защото и в този албум авторството на всяка композиция е приписано и на тримата, поне така е върху обложката на грамофонната плоча и компакт-диска)?

1.Пак ще се прегърнем                             Бахаров

2.Обещание                                               Бояджиев/Цеков

3.Картини                                                 Бояджиев/Цеков

4.След десет години                                 Le Orme (Cover)

5.Ако спреш                                              Бояджиев/Цеков/Бахаров

6.Епизод от романтичен филм                Бояджиев/Бахаров

 

  – Като убеден пацифист, бихте ли включил в авторските си композиции библейски мотиви или теми от християнски песнопения, както направи Вашият приятел, пианистът Константин Цеков, в албума си “Глътка от земните реки”?

Не зная дали Библията би могла да бъде обявена точно като пацифистко четиво, но във всички случаи да се работи по религиозни теми е много интересно, свързано е с много изследвания и с много история. Аз още от юношеските си години харесвам (въпреки че не съм католик) грегорианските песнопения, канони, мадригали и мотети – всички те са свързани пряко с църквата. Разбира се, да се пише музика в тази насока е голямо предизвикателство и аз се надявам да имам смелостта да навляза в сферата на по-глобалните музикални изразни средства!

Желая на всички здраве, чиста съвест и дълъг живот!

Мюнхен, 03.02.2013Variant1

Anuncios

Deja un comentario

Archivado bajo Uncategorized

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s